Skip To Content
Rodzaje herbaty
- der Schwarztee – herbata czarna
- der Grüntee – herbata zielona
- der Kräutertee – herbata ziołowa
- der Früchtetee – herbata owocowa
- der Weißtee – herbata biała
- der Oolong-Tee – herbata oolong
- der Rooibos-Tee – herbata rooibos
- der Mate-Tee – herbata mate
- der Kamillentee – herbata rumiankowa
- der Pfefferminztee – herbata miętowa
- der Ingwertee – herbata imbirowa
- der Chai-Tee – herbata chai
- der Eistee – herbata mrożona
- der Jasmintee – herbata jaśminowa
- der Darjeeling-Tee – herbata darjeeling
Akcesoria do parzenia herbaty
- die Teekanne – dzbanek do herbaty
- die Teetasse – filiżanka do herbaty
- der Teebeutel – torebka herbaty
- das Teesieb – sitko do herbaty
- der Teefilter – filtr do herbaty
- der Teelöffel – łyżeczka do herbaty
- die Teekiste – pudełko na herbatę
- der Wasserkocher – czajnik elektryczny
- das Teetablett – taca do herbaty
- die Teekanne mit Stövchen – dzbanek do herbaty z podgrzewaczem
- der Teeei – zaparzacz do herbaty
- die Teeschale – czarka do herbaty
- der Teesammler – kolekcjoner herbat
- die Teeuhr – timer do parzenia herbaty
- der Teewärmer – ochraniacz na dzbanek
Smaki i aromaty herbaty
- der Geschmack – smak
- das Aroma – aromat
- würzig – korzenny
- fruchtig – owocowy
- blumig – kwiatowy
- herb – cierpki
- mild – łagodny
- kräftig – mocny
- erfrischend – orzeźwiający
- beruhigend – uspokajający
- belebend – pobudzający
- süßlich – słodkawy
- bitter – gorzki
- malzig – słodowy
- rauchig – dymny
- zitronig – cytrynowy
Przygotowanie herbaty
- den Tee aufbrühen – zaparzyć herbatę
- den Teebeutel eintauchen – zanurzyć torebkę herbaty
- den Tee ziehen lassen – pozwolić herbaci się zaparzyć
- den Tee umrühren – zamieszać herbatę
- den Tee abseihen – odcedzić herbatę
- den Tee süßen – posłodzić herbatę
- Milch hinzufügen – dodać mleko
- Zitrone hinzufügen – dodać cytrynę
- den Tee abkühlen lassen – pozwolić herbacie ostygnąć
- die Teeblätter dosieren – odmierzyć liście herbaty
- die Wassertemperatur einstellen – ustawić temperaturę wody
- die Ziehzeit beachten – przestrzegać czasu parzenia
- den Tee in eine Tasse gießen – nalać herbatę do filiżanki
- den Tee genießen – delektować się herbatą
- eine zweite Aufguss machen – zrobić drugi napar
Właściwości i efekty herbaty
- gesundheitsfördernd – korzystny dla zdrowia
- antioxidativ – antyoksydacyjny
- entzündungshemmend – przeciwzapalny
- stoffwechselanregend – pobudzający metabolizm
- entgiftend – oczyszczający
- beruhigend – uspokajający
- schlaffördernd – wspomagający sen
- konzentrationsfördernd – poprawiający koncentrację
- stressabbauend – redukujący stres
- immunstärkend – wzmacniający odporność
- verdauungsfördernd – wspomagający trawienie
- harntreibend – moczopędny
- koffeinhaltig – zawierający kofeinę
- vitaminreich – bogaty w witaminy
- mineralstoffreich – bogaty w minerały
Kultura picia herbaty
- die Teezeremonie – ceremonia picia herbaty
- die Teestube – herbaciarnia
- die Teepause – przerwa na herbatę
- der Afternoon Tea – popołudniowa herbata
- der High Tea – podwieczorek z herbatą
- die Teeverkostung – degustacja herbaty
- der Teekenner – znawca herbaty
- die Teekultur – kultura picia herbaty
- die Teetradition – tradycja picia herbaty
- der Teegenuss – przyjemność picia herbaty
- die Teegesellschaft – towarzystwo herbaciane
- der Teetrinker – pijący herbatę
- die Teeetikette – etykieta picia herbaty
- der Teegarten – ogród herbaciany
- die Teeplantage – plantacja herbaty