Herbata po niemiecku z tłumaczeniem

niebieski dzbanek do herbaty

Rodzaje herbaty

  • der Schwarztee – herbata czarna
  • der Grüntee – herbata zielona
  • der Kräutertee – herbata ziołowa
  • der Früchtetee – herbata owocowa
  • der Weißtee – herbata biała
  • der Oolong-Tee – herbata oolong
  • der Rooibos-Tee – herbata rooibos
  • der Mate-Tee – herbata mate
  • der Kamillentee – herbata rumiankowa
  • der Pfefferminztee – herbata miętowa
  • der Ingwertee – herbata imbirowa
  • der Chai-Tee – herbata chai
  • der Eistee – herbata mrożona
  • der Jasmintee – herbata jaśminowa
  • der Darjeeling-Tee – herbata darjeeling

Akcesoria do parzenia herbaty

  • die Teekanne – dzbanek do herbaty
  • die Teetasse – filiżanka do herbaty
  • der Teebeutel – torebka herbaty
  • das Teesieb – sitko do herbaty
  • der Teefilter – filtr do herbaty
  • der Teelöffel – łyżeczka do herbaty
  • die Teekiste – pudełko na herbatę
  • der Wasserkocher – czajnik elektryczny
  • das Teetablett – taca do herbaty
  • die Teekanne mit Stövchen – dzbanek do herbaty z podgrzewaczem
  • der Teeei – zaparzacz do herbaty
  • die Teeschale – czarka do herbaty
  • der Teesammler – kolekcjoner herbat
  • die Teeuhr – timer do parzenia herbaty
  • der Teewärmer – ochraniacz na dzbanek

Smaki i aromaty herbaty

  • der Geschmack – smak
  • das Aroma – aromat
  • würzig – korzenny
  • fruchtig – owocowy
  • blumig – kwiatowy
  • herb – cierpki
  • mild – łagodny
  • kräftig – mocny
  • erfrischend – orzeźwiający
  • beruhigend – uspokajający
  • belebend – pobudzający
  • süßlich – słodkawy
  • bitter – gorzki
  • malzig – słodowy
  • rauchig – dymny
  • zitronig – cytrynowy

Przygotowanie herbaty

  • den Tee aufbrühen – zaparzyć herbatę
  • den Teebeutel eintauchen – zanurzyć torebkę herbaty
  • den Tee ziehen lassen – pozwolić herbaci się zaparzyć
  • den Tee umrühren – zamieszać herbatę
  • den Tee abseihen – odcedzić herbatę
  • den Tee süßen – posłodzić herbatę
  • Milch hinzufügen – dodać mleko
  • Zitrone hinzufügen – dodać cytrynę
  • den Tee abkühlen lassen – pozwolić herbacie ostygnąć
  • die Teeblätter dosieren – odmierzyć liście herbaty
  • die Wassertemperatur einstellen – ustawić temperaturę wody
  • die Ziehzeit beachten – przestrzegać czasu parzenia
  • den Tee in eine Tasse gießen – nalać herbatę do filiżanki
  • den Tee genießen – delektować się herbatą
  • eine zweite Aufguss machen – zrobić drugi napar

Właściwości i efekty herbaty

  • gesundheitsfördernd – korzystny dla zdrowia
  • antioxidativ – antyoksydacyjny
  • entzündungshemmend – przeciwzapalny
  • stoffwechselanregend – pobudzający metabolizm
  • entgiftend – oczyszczający
  • beruhigend – uspokajający
  • schlaffördernd – wspomagający sen
  • konzentrationsfördernd – poprawiający koncentrację
  • stressabbauend – redukujący stres
  • immunstärkend – wzmacniający odporność
  • verdauungsfördernd – wspomagający trawienie
  • harntreibend – moczopędny
  • koffeinhaltig – zawierający kofeinę
  • vitaminreich – bogaty w witaminy
  • mineralstoffreich – bogaty w minerały

Kultura picia herbaty

  • die Teezeremonie – ceremonia picia herbaty
  • die Teestube – herbaciarnia
  • die Teepause – przerwa na herbatę
  • der Afternoon Tea – popołudniowa herbata
  • der High Tea – podwieczorek z herbatą
  • die Teeverkostung – degustacja herbaty
  • der Teekenner – znawca herbaty
  • die Teekultur – kultura picia herbaty
  • die Teetradition – tradycja picia herbaty
  • der Teegenuss – przyjemność picia herbaty
  • die Teegesellschaft – towarzystwo herbaciane
  • der Teetrinker – pijący herbatę
  • die Teeetikette – etykieta picia herbaty
  • der Teegarten – ogród herbaciany
  • die Teeplantage – plantacja herbaty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *