Sztućce po niemiecku z tłumaczeniem

sztućce leżące na stole

Podstawowe sztućce

  • das Besteck – sztućce
  • der Löffel – łyżka
  • die Gabel – widelec
  • das Messer – nóż
  • der Teelöffel – łyżeczka do herbaty
  • der Esslöffel – łyżka stołowa
  • die Suppenkelle – chochla do zupy
  • das Fischmesser – nóż do ryb
  • die Kuchengabel – widelczyk do ciasta
  • der Tortenheber – łopatka do tortu
  • die Salatgabel – widelec do sałatki
  • der Servierlöffel – łyżka do serwowania
  • das Steakmesser – nóż do steków
  • die Buttermesser – nóż do masła
  • die Zuckerzange – szczypce do cukru

Sztućce do specjalnych potraw

  • die Austerngabel – widelczyk do ostryg
  • das Fonduegabel – widelec do fondue
  • die Spaghettizange – szczypce do spaghetti
  • der Hummerkracker – dziadek do orzechów do homarów
  • die Schneckengabel – widelczyk do ślimaków
  • das Käsemesser – nóż do sera
  • die Grapefruitlöffel – łyżeczka do grejpfruta
  • der Nussknacker – dziadek do orzechów
  • die Pizzaschere – nożyce do pizzy
  • das Fischbesteck – sztućce do ryb
  • der Eisportionierer – łyżka do lodów
  • die Krebszange – szczypce do raków
  • das Tranchiermesser – nóż do trybowania
  • die Parmesanreibe – tarka do parmezanu
  • der Sushilöffel – łyżka do sushi

Części sztućców

  • der Griff – uchwyt, rączka
  • die Klinge – ostrze
  • die Gabelzinken – zęby widelca
  • der Löffelkopf – główka łyżki
  • die Messerschneide – ostrze noża
  • der Stiel – trzonek
  • die Griffmulde – wgłębienie w uchwycie
  • der Messerbauch – brzusiec noża
  • die Löffelwölbung – wgłębienie łyżki
  • der Gabelrücken – grzbiet widelca
  • die Messerspitze – czubek noża
  • der Löffelrand – krawędź łyżki
  • die Gabelschulter – ramię widelca
  • der Messerrücken – grzbiet noża
  • die Stielende – koniec trzonka

Materiały i wykończenia sztućców

  • das Edelstahl – stal nierdzewna
  • das Silber – srebro
  • das Gold – złoto
  • das Porzellan – porcelana
  • das Holz – drewno
  • der Kunststoff – tworzywo sztuczne
  • das Titan – tytan
  • das Bambusbesteck – sztućce bambusowe
  • die Vergoldung – pozłacanie
  • die Versilberung – posrebrzanie
  • das Perlmutt – masa perłowa
  • der Elfenbeingriff – uchwyt z kości słoniowej
  • die Emaille – emalia
  • das Hornbesteck – sztućce z rogu
  • die Antikhaftbeschichtung – powłoka nieprzywierająca

Przechowywanie i organizacja sztućców

  • der Besteckkasten – pojemnik na sztućce
  • die Besteckschublade – szuflada na sztućce
  • der Besteckeinsatz – wkład do szuflady na sztućce
  • die Besteckrolle – rolka na sztućce
  • der Besteckkorb – koszyk na sztućce
  • die Bestecktasche – saszetka na sztućce
  • der Besteckhalter – stojak na sztućce
  • die Besteckablage – podkładka pod sztućce
  • der Besteckständer – stojak na sztućce
  • die Besteckgarnitur – komplet sztućców
  • der Besteckkoffer – walizka na sztućce
  • die Besteckgalerie – galeria na sztućce
  • der Besteckbehälter – pojemnik na sztućce
  • die Besteckaufbewahrung – przechowywanie sztućców
  • der Bestecksortierer – organizer na sztućce

Pielęgnacja i czyszczenie sztućców

  • das Polieren – polerowanie
  • die Reinigung – czyszczenie
  • das Entkalken – odkamienianie
  • die Desinfektion – dezynfekcja
  • das Einweichen – namaczanie
  • die Handwäsche – mycie ręczne
  • das Abspülen – płukanie
  • die Trocknung – suszenie
  • das Einölen – oliwienie
  • die Aufbewahrung – przechowywanie
  • das Schleifen – ostrzenie
  • die Fleckenentfernung – usuwanie plam
  • das Politurmittel – środek do polerowania
  • die Besteckpflege – pielęgnacja sztućców
  • das Anlaufschutzmittel – środek przeciw matowieniu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *